Het oranje-goud uit Spanje en het effect van corona.

Het oranje-goud uit Spanje en het effect van corona.

Over het heerlijke fruit uit mijn tuin en de provincie en hoe Corona voor groei en verkwisting zorgde.

Onder de plataan

Vandaag zit ik onder de plataan aan de voorkant van mijn huis, het meest beschutte en idyllische plekje hier. De zon komt slechts een heel klein beetje tussen de bladeren door waardoor het hier heerlijk koel blijft. In de avond branden de lichtjes tussen de planten als vuurvliegjes en boven de tafel hangt een antieke kroonluchter met kaarsen. Kan je je voorstellen wat een heerlijk romantisch plekje dit is? Er ligt zelfs een gehaakt kleedje van de vorige bewoonster op de tafel. Ben ik normaal niet zo van maar past hier echt perfect. Tussen de bladeren van de plataan door kijk ik zo op de magische en imposante Montgo, de berg die me als het ware beschermt, omarmt. Zo voelt het echt. Maar goed, hoe graag ik vandaag ook met een paar klusjes aan de gang zou willen, mijn pols dwingt me om een rustdag in te bouwen. In november heb ik mijn pols gebroken. Ik mag helemaal niet klagen, al is ie wat krom weer aan elkaar gegroeid. Hij doet het als de beste maar soms zegt ie toch even “stop, rust”. Een mooi moment dus om weer aan mijn blog te werken.

Gratis fruit plukken

Wist je dat Spanje is ’s werelds belangrijkste exporteur van verse groenten en fruit is? Dat is al heel lang zo. In de afgelopen jaren heeft het aandeel van Spanje in de totale wereldhandel van verse groenten en fruit steeds zo rond de 10% geschommeld.  Zo’n 60% van de Spaanse export van verse groenten en fruit komt uit de 3 provincies: Almeria, Murcia en Valencia. Almeria en Murcia zijn de groentetuinen van Spanje en Valencia is de Citrus-provincie. En Valencia is dus waar ik me bevind. Overal zie je grote velden met citrusbomen, maar ook in de straten en op pleinen. Sinaasappels en mandarijnen zijn de toppers, maar er zijn ook veel citroenbomen. En je mag vrij plukken! Je mag niet het land oplopen en een hele voorraad meenemen maar als je een lekkere sinaasappel, mandarijn of grapefruit ziet mag je dat gewoon plukken. Hoe geweldig is dat?

Toch zie ik dat niet veel gebeuren. In tegendeel. Ik zie veel fruit op de grond liggen weg te rotten. Daar kan ik zo slecht tegen! Soms is het fruit dan niet goed, okay ja die wil ik ook niet, maar vaak ligt het er gewoon omdat de boom van niemand is en niemand er iets mee doet. Ik heb, voordat ik wist dat het mocht, stiekem wel eens wat mandarijnen geplukt op een pleintje. Voelde me heel schuldig maar weet nu dat het dus gewoon mag. Jippie!

Fruitboeren in de coronatijd

Zoals ik net al zei, kan ik niet tegen verspilling. Ik vroeg me daarom af waarom er zoveel fruit gewoon aan de bomen blijft hangen en niemand er iets mee doet. Blijkbaar piepte en kraakte het tijdens de coronatijd hier en daar ernstig voor sommige fruitboeren. Er was vooral een groot tekort aan plukkers. Veel plukkers komen uit het buitenland, zoals Marokko. Die zijn, voor zover ze konden, tijdens de coronatijd terug naar huis gegaan. Daardoor is de oogst voor die boeren grotendeels verloren gegaan.

In andere gebieden, waar boeren wel genoeg plukkers konden regelen (zoals werkloos horecapersoneel), bloeide de handel op. In de coronaperiode hebben die boeren meer omzet gedraaid dan anders. Mede door het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie om meer vitamine C in te nemen was er een enorme vraag naar citrusvruchten. En doordat citrusvruchten lang goed blijven en men dus minder vaak voor boodschappen de deur uit hoefde om verse vitamine C in huis te halen, werden de citrusvruchten extra populair. Dus voor die boeren kwam de coronaperiode als een geschenk uit de hemel.

Mijn eigen boomgaard

Ik heb in mijn boomgaard veel fruitbomen zoals mandarijnen, sinaasappels, grapefruit, citroenen, kakifruit, avocado’s, abrikozen, kweepeer, druiven, wilde platte perzik en banaan. Helaas heeft de Cherimoya (Annona cherimola) boom het niet gered. Het is een tropische roomappels en wordt ook wel custard appel genoemd. Hij smaakt ook echt naar custard. De laatste jaren is de tuin een beetje verwaarloost en heeft deze boom, net als de olijfboom, het dus niet gered. Maar de notenboom, die helemaal geen blad had in juni, is spontaan gaan groeien toen alle planten weer water kregen.

Nu wil ik nog wel wat andere bomen zoals limoen, appel, pruim en weer een nieuwe olijf en Cherimoyaboom terug. En natuurlijk een moestuin, al valt dat niet mee met deze hitte deze zomer. De courgetten houden het al snel voor gezien. Zodra ze 5 tot 10 cm zijn rotten ze weg. Ondanks de liefde en het water die ze krijgen.

Cherimoya, curstard appel. Smaakt echt naar custard.

Mijn eigen oogst

Het is zo leuk en zo extra lekker om uit je eigen tuin te eten. Voorheen dronk ik bijna nooit sinaasappelsap. Veel te veel suikers dacht ik altijd. Maar hier smaakt het zo lekker, zeker vers geperst, net even gekoeld, na hard werken een heerlijk verfrissing en vitamine boost. Alles is natuurlijk verser en dus lekkerder, maar het zal ook vast wel emotie en dus de omstandigheden zijn die meespelen. Dat doet me denken aan toen ik voor het eerst een huis had in Almere. We werkten dagenlang hard om het naar ons zin te maken. We sloten iedere dag, zittend op een paar houten kistjes, af met een flesje Côte du Rhône. Wat smaakte dat lekker, zelfs uit plastic bekertjes. Voorraadje ingeslagen zo lekker vonden we het. Weken later, toen we al een tijdje weer de rust en het genot van ons nieuwe huis mochten ervaren, weer eens die wijn opengetrokken. Jeetje wat een smerige wijn was dat. Tja de omstandigheden doen veel.

Maar het fruit uit eigen tuin is heerlijk. Ik heb vorig jaar, toen ik op bezoek kwam, al de mandarijnen, kakifruit en de cherimoya gegeten. Dit jaar heb ik al sinaasappels, citroenen, druiven en wilde perziken mogen oogsten. En gisteren, jaja, de eerste heerlijke avocado van mijn eigen boom. Ik ben geen grote brood-eter maar speciaal voor mijn avocado ga ik straks een broodje halen, wat ik rooster en daar ga ik de avocado uit eigen tuin op doen. Heb er nu al zin in.

Veel te bieden

Deze plek heeft veel te bieden en deels heb ik dat nog niet allemaal in beeld. Maar ideeën om er leuke interessante dingen mee te doen en te organiseren heb ik te over. We zien wel hoe het zich allemaal ontwikkeld. De volgende blog zal gaan over de transformatie die het huis heeft doorgemaakt en wat het allemaal te bieden heeft.

6 Reacties

 1. Helmi

  Wat een genot om je blog te lezen! En wat een mooie foto’s!
  En dat alles mogen we over een maandje komen bewonderen!

  Antwoord
  • Gerrie Ruijs

   dankjewel en ja super leuk jullie binnenkort te mogen ontvangen. Tot spoedig 🙂

   Antwoord
  • Maureen

   Heel mooi, Gerrie. Ik ben zo blij voor je dat je je dromen hebt gerealiseerd. Eb zo fijn dat je fruit uit de tuin plukt. Ik krijg meteen de neiging om naar Spanje op vakantie te gaan/komen bij jou. Groetjes uit Almere

   Antwoord
 2. Ineke Chichester-Ruys

  Your place sounds great ! I hope someday I can come and rent one of your rooms 😁

  Antwoord
  • Gerrie Ruijs

   Thank you and you are very welcome. I would love to meet you here.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag vuurwerk…

Elke dag vuurwerk…

Een vuurwerk momentje Hier zit ik weer om mijn blog te schrijven, op mijn nieuwe balkon in de zon. Het weer is werkelijk heel bijzonder sinds ik hier ben. Toen ik vorig jaar kwam hadden ze een ongewoon nat voorjaar achter de rug, daarna een ongewoon warme mei en juni...

Lees meer
Een vroege bouwvakvakantie in Spanje

Een vroege bouwvakvakantie in Spanje

Deze week weer in Nederland. Een ruime week geleden was ik er voor de uitreiking van de Bull voor Mark, mijn jongste zoon. Nu ben ik er voor de verjaardag van mijn oudste zoon. Gelukkig kan ik dan ook weer even Juune knuffelen. Tom is gisteren alweer 31 jaar geworden...

Lees meer
Ik vertrek… :)

Ik vertrek… 🙂

Ik Vertrek…. 🙂  Je kent het wel, dat TV programma van mensen die alles in Nederland verkopen en vertrekken naar het buitenland om een nieuw leven te starten. Nou….. ik vertrek dus ook en wel naar Spanje. Nee, het is geen lang verwachte wens of droom die in vervulling...

Elke dag vuurwerk…

Elke dag vuurwerk…

Een vuurwerk momentje Hier zit ik weer om mijn blog te schrijven, op mijn nieuwe balkon in de zon. Het weer is werkelijk heel bijzonder sinds ik hier ben. Toen ik vorig jaar kwam hadden ze een ongewoon nat voorjaar achter de rug, daarna een ongewoon warme mei en juni...

Share This