Javea en de Montgo, de gezondste plek ter wereld?!

Javea en de Montgo, de gezondste plek ter wereld?

Of dat zo is lees je in dit blog. Tevens iets meer over mijn huis en mijn plannen in Spanje.

Opstarten

“Hier zit ik dan op mijn favoriete ochtendterras, vanaf waar ik zo de vallei inkijk en de prachtige bergen aanschouw. Het is iets na zeven, alles is nog stil en de zon is nog net achter de Montgo. Ik hoor alleen het geritsel van de bladeren door de zachte verfrissende wind. De vogels fluiten vrolijk en in de verte blaft een hond. Lekker kopje thee naast me. Ik moet nog even wakker worden. Normaal ben ik al veel vroeger wakker en direct vol energie maar alle dagen fysiek aan het werk in de warmte maakt dat ik het even rustig aandoe. “Spaans tempo aanhouden, anders overleef je de hitte niet” zeggen ze. Nou dat doe ik dan maar. Ik neem zelfs af en toe even een siësta. Maar meestal duik ik in het zwembad om lekker af te koelen, de spieren te ontspannen om daarna weer vrolijk verder te gaan met wat het ook is waar ik zin in heb om aan te pakken. Klusjes genoeg dus altijd wel iets wat ik leuk vind. Eergisteren, toen de schilder voor de zoveelste keer niet kwam opdagen, ben ik lekker even gaan shoppen en leuke spullen voor mijn “slaapkamer-metamorfose” gekocht. Tja, dat maakt me altijd weer blij als het dan goed gelukt is.

Maar goed, vandaag neem ik jullie even mee naar mijn huis en de mooie omgeving. Een omgeving om van te genieten. Hopelijk ervaren jullie daar iets van bij het lezen van deze blog.

Javea/Xabia

Jávea is dus echt een van de gezondste plaatsen ter wereld om te wonen. Het ligt beschut tegen de gure winden in de winter en geniet van een uniek, weldadig microklimaat. De gemiddelde temperatuur bedraagt 15 °C tijdens december en januari, en stijgt tot wel 30 ºC in augustus. Hoewel, afgelopen januari was het een stuk warmer, de droogste maand sinds eeuwen, het werd er zelfs 29 ºC.  Maar april mei waren dit jaar erg nat. Mijn geluk want anders had mijn tuin hier weinig water gekregen.

Blijkbaar heeft Javea ook een recordaantal uren zonlicht in Spanje, wat goed nieuws is voor het vitamine D-peil en dat komt goed uit! Omdat ik onlangs mijn pols gebroken had, kwam ik in aanmerking voor een botscan om te onderzoeken of ik geen botontkalking had. Nou, mijn botten waren gelukkig nog goed en de zon in Spanje en de extra vitamine D zullen dat vast zo houden.

Foto van de Montgo en Javea gemaakt tijdens een wandeling in december 2021.

De Montgo

Een berg die zeer sterk oprijst uit het dal en voor kilometers in de omtrek de skyline domineert. De steile kliffen zijn de thuisbasis van enkele van de meest unieke flora en fauna in Spanje. Veel mensen zien in de vorm van de Montgo de vorm van een liggende olifant. Bij mijn bezoek aan mijn toekomstige huis voelde het alsof de Montgo me als het ware omarmde. Het maakte dat ik me nog meer thuis en veilig voelde in Javea. Ik heb er ook al heerlijke wandelingen gemaakt met geweldige vergezichten.

Stranden en baaien

Terug naar Javea. De 25 kilometer lange kustlijn telt misschien wel de grootste verscheidenheid aan stranden en baaien in de hele provincie Alicante en is ook ideaal voor een heleboel watersporten. De spectaculairste stranden zijn die van El Arenal (op 11 minuten rijden) en La Grava (op 9 minuten rijden). Het strand van El Arenal is het populairst door zijn fijne zand en ondiepe water. La Grava is een kiezelstrand gelegen tussen de monding van de rivier de Gorgos en de haven. Het strand van Montañar is met zijn zandsteenrots en prachtige zeebodem vol bijzondere onderwaterplanten en -dieren erg geliefd voor het duiken en snorkelen.

Een van de vele baaien langs de kustlijn van Jávea is die van La Granadella. Met zijn steile kliffen is hij verscheidene malen uitgeroepen tot mooiste baai in Spanje. Ook heerlijk om dan bij een van de restaurantjes daar te gaan eten. De prachtigste uitzichten heb je daar en een heerlijk briesje van zee.

Oude stad

Verder kent Javea een heel gezellige oude stadskern (op 7 minuten rijden van mijn huis) waar je heerlijk door de smalle straten kunt wandelen en de Spaanse sferen kunt inademen. En op de gezellige terrasjes ook kunt proeven natuurlijk.

 

Mijn huis

Dan mijn huis, dat staat dus op de helling van de Montgo en daardoor heeft het een geweldig uitzicht. Het huis zelf is wat mij betreft ook geweldig. Ik zei al eerder dat het precies heeft wat ik zocht. Wat is dat dan denk je misschien?

Nou hier komt het. Het is een huis met drie slaapkamers op de begane grond. Vanaf het zwembad gezien is dat de bovenste verdieping. Op die verdieping bevinden zich nog de keuken twee badkamers, een eetkamer, woonkamer en een Naya. Een Naya is van origine een overdekt terras. Dit hebben ze met puien dicht gemaakt dus eigenlijk is het een hele grote extra woonkamer/serre. Verder heeft het huis volop extra bergruimten en plekken waar ik zowel mijn coaching als mijn creatieve werk kan blijven doen. Het huis is wel wat gedateerd maar daarom extra leuk want dan kan ik het helemaal naar mijn eigen smaak gaan aanpassen. Onder andere ook overal airco’s laten installeren. Ik houd zelf niet van airco’s maar om het huis of de verhuurbare ruimtes, voor het slapen gaan, lekker af te koelen is het wel heel erg fijn. Al moet ik zeggen dat de bouw van het huis zo is dat er weinig warmte binnenkomt.

Appartement

Beneden, aan het zwembad, is een extra appartement, met nu nog één, maar uiteindelijk twee, slaapgedeelten een eigen keuken en een badkamer. Dit is al opgeknapt zodat ik het kan verhuren voor wie de gezonde en mooie omgeving hier wil gaan ervaren.

 

Tiny House

Los van het huis staat een “Tiny House” daar ben ik nu nog druk mee bezig om ook gereed te maken voor de verhuur. Dit tweekamers huisje heeft alles wat je voor een of twee personen nodig hebt. Het kijkt uit op de boomgaard met de prachtige palmen recht voor de deur. Prachtig uitzicht en privacy.

Foto genoemen vanaf het grote bamboebed onder de palmbomen naast het tiny house.

Tuin

Op de totaal 2000m2 grond staat in het midden het huis met zwembad en mooi aangelegde tuin. Links en rechts daarvan heeft de vorige eigenaar (een akkerbouwer uit Zwitserland) boomgaarden met heel fruitbomen aangelegd. Mandarijnen, sinaasappels, kakifruit, druiven, citroenen, grapefruit, avocado en wat al niet meer. Zo heerlijk om uit je eigen tuin te eten. Ik heb al sinaasappels en wilde perziken en nu net de druiven gegeten

Het is mijn bedoeling er een wat meer parkachtige tuin van te maken met de fruitbomen, palmen en andere mooie planten en gezellige hoekjes.  Natuurlijk ook met een veld om spelletjes te doen, een jeu de boules veld en heerlijke plekjes met zitjes, ligbedden en hangmatten. Zie je het al voor je…. Gewoon genieten. 

Volgende blogs: de boomgaard en de metamorfose van het huis

De boomgaard met het heerlijke fruit en de metamorfose die het huis al heeft ondergaan lees en zie je in een van de volgende blogs. Binnen is aardig op orde maar buiten is de schilder nog druk bezig. Het huis gaat weer in de originele kleuren geschilderd worden. Het is heerlijk om het huis en tuin zo helemaal naar mijn zin te maken. Ik kan niet wachten tot het af is!

 

15 Reacties

 1. Wim Maas

  Geweldig om te lezen. Zo om naar Spanje te reizen. Even bij te komen van de dagelijkse hectiek, vervolgens uitgebreid verwend te worden.
  Staat op mijn lijstje voor de komende jaren.

  Antwoord
 2. Pascale

  Super gaaf Gerrie. Je enthousiasme is aanstekelig en nodigt uit! Dikke chapeaub

  Antwoord
  • Gerrie Ruijs

   Thanks, is ook erg lekker hier 😛 en je/jullie zijn welkom.

   Antwoord
 3. Jan van Dongen

  Lijkt me geweldig Gerrie
  Succes en gaat je lukken
  Ik kijk uit naar je volgende blog en wie weet zien we je ooit daar

  Antwoord
 4. Carlo Post

  Wat n leuk verhaal om te lezen: heel beeldend en sprekend. De rust en energie zijn voelbaar. Een prachtige plek om te zijn.

  Antwoord
 5. Kees

  Het ziet er uit en leest als een sprookje. Ik zou het graag eens aanschouwen en een mooie foto’s maken om de schoonheid van deze plek in beeld te brengen.

  Antwoord
  • Gerrie Ruijs

   haha ja wie weet is of wordt het dat wel. Van harte welkom om foto’s te maken. Mag ik er dan ook een paar van gebruiken?

   Antwoord
 6. Robert-Jan de Nooijer

  Mooi verhaal Gerrie, heerlijk om te lezen hoe je er in staat en hoe je het uitdraagt. Ik blijf je graag volgen en wie weet kom ik wel een keer op de koffie 🙂

  Antwoord
 7. Jan

  Het nieuwe thuis. Ziet er prachtig uit. Ik begrijp je wel dat je hier naar toe bent gegaan.

  Antwoord
 8. Nicole Lieve

  Net terug uit Andalusië…lees ik je blog.. prachtig daar bij de Montgo, slapende olifant.. ik zet hem eens op mijn lijstje als bijzondere locatie om te schrijven, werken en te bezinnen.. @lindagraanoogst ga je mee?

  Je kent haar ook hè Gerrie, zij was mijn cabin mate op wereldreis 2019.. en.. Spaans sprekend..

  Antwoord
 9. Irma Hermans

  Wauw wat een leuke blog
  Altijd leuk om te lezen en een keer te bezoeken

  Antwoord
  • Gerrie Ruijs

   Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen. Altijd welkom hier 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag vuurwerk…

Elke dag vuurwerk…

Een vuurwerk momentje Hier zit ik weer om mijn blog te schrijven, op mijn nieuwe balkon in de zon. Het weer is werkelijk heel bijzonder sinds ik hier ben. Toen ik vorig jaar kwam hadden ze een ongewoon nat voorjaar achter de rug, daarna een ongewoon warme mei en juni...

Lees meer
Een vroege bouwvakvakantie in Spanje

Een vroege bouwvakvakantie in Spanje

Deze week weer in Nederland. Een ruime week geleden was ik er voor de uitreiking van de Bull voor Mark, mijn jongste zoon. Nu ben ik er voor de verjaardag van mijn oudste zoon. Gelukkig kan ik dan ook weer even Juune knuffelen. Tom is gisteren alweer 31 jaar geworden...

Lees meer
Ik vertrek… :)

Ik vertrek… 🙂

Ik Vertrek…. 🙂  Je kent het wel, dat TV programma van mensen die alles in Nederland verkopen en vertrekken naar het buitenland om een nieuw leven te starten. Nou….. ik vertrek dus ook en wel naar Spanje. Nee, het is geen lang verwachte wens of droom die in vervulling...

Elke dag vuurwerk…

Elke dag vuurwerk…

Een vuurwerk momentje Hier zit ik weer om mijn blog te schrijven, op mijn nieuwe balkon in de zon. Het weer is werkelijk heel bijzonder sinds ik hier ben. Toen ik vorig jaar kwam hadden ze een ongewoon nat voorjaar achter de rug, daarna een ongewoon warme mei en juni...

Share This