Kerst en nieuwjaar in Spanje

Kerst en nieuwjaar in Spanje

Vandaag is de zon even iets minder nadrukkelijk aanwezig dus een mooi moment om weer eens een blog te schrijven. Bovendien is een van mijn voornemens dit jaar om minder hard (en zwaar) te werken dus een half dagje is voldoende voor vandaag.

Kleindochter

Het is alweer twee maanden geleden dat ik een blog schreef. Veel te lang eigenlijk. Maar het waren wel twee bijzondere maanden. Ik ben twee keer naar Nederland geweest voor verjaardagen maar natuurlijk vooral om in de buurt te zijn als mijn eerste kleinkind geboren wordt. Mijn prachtige kleindochter werd 2 november geboren. Juune Neeltje, Neeltje is een vernoeming naar mijn moeder wat me nog meer ontroerde.  Ze hebben het altijd over “trotse ouders” en natuurlijk snap ik dat, en of ze trots mogen zijn met Juune. Maar stiekem ben ik een hele trotse oma al heb ik er zelf geen bijdrage aan gehad. Nou ja, een prachtige zoon geboren laten worden die dan weer zijn bijdrage heeft geleverd aan een schat van een kleindochter. Tja, nu is Spanje wel ver weg maar via de digitale mogelijkheden kan ik Juune toch blijven volgen. Bovendien denk ik niet dat ze iedere week drie paar grootouders op de stoep willen hebben. Mijn momenten zijn dan wel wat minder, maar dan maken we ze maar extra kwalitatief. Maar goed, dat even als inleiding, moest ik toch even delen, maar nu dan verder over kerst en nieuwjaar in Spanje.

Feliz Navidad

Zoals in Nederland bezoeken ook de Spanjaarden hun familie op Dia de Navidad (kerstdag). In Spanje is kerstavond (Nochebuena) het belangrijkste moment van kerst. Families komen dan samen en genieten van een uitgebreide maaltijd en een goed glas cava. Voorafgaand aan dit diner gaan veel mensen nog naar de avondmis in de kerk. Omdat kerst een familiefeest is, zijn veel restaurants deze avond gesloten. Ik had vrienden uit Nederland op bezoek en ook wij hebben allemaal lekkere dingen gemaakt voor de kerstmaaltijd en vooral genoten van het mooie weer. Het was ook leuk om alle kerstspullen in een nieuw huis een plekje te laten krijgen. Het voelde echt als kerst.

Ze vieren hier eigenlijk twee weken een beetje feest. Al kennen ze geen 2de kerstdag, het echte grootste feestmoment is op 6 januari wanneer de driekoningen komen met cadeautjes. Papa Noel (de Kerstman) is eigenlijk meer iets wat de Engelsen naar Spanje hebben gebracht. Op sommige plaatsen krijgen kinderen wel al cadeautjes van Papa Noel. De meeste kinderen krijgen echter hun cadeautjes van de Drie Koningen (Los Reyes Magos). Die komen met de boot aan en twee dagen lang wordt er gefeest met optochten en cadeautjes en natuurlijk weer samen eten.

Spaanse kersttradities

Spanjaarden houden van tradities, zeker wanneer die hand in hand gaan met één van de vele feestdagen die ze hier kennen. Niet voor niets bestaan er talloze Spaanse tradities op en rondom 25 december. Hieronder nog enkele belicht.

El Gordo

Middenin de hete Spaanse zomer, als kerst nog héél ver weg lijkt, staan Spanjaarden al in de rij voor een lot voor El Gordo de Navidad. Ik had eerst niet door wat er aan de hand was toen ik die drukte een paar keer zag. Nou, het was dus dat. Elk jaar op 22 december wordt de grote kerstloterij gehouden, waarbij steevast miljoenen vallen. Er zijn weinig Spanjaarden die er níet aan meedoen.

Ook in Spanje hebben ze een kerststal. Naast Maria, Jozef en baby Jezus, staat daar ook vaak een caganer (een kakker) bij. Dit bijzondere beeldje, in de vorm van een poepend figuurtje zou voor voorspoed zorgen in het nieuwe jaar. De caganer staat in feite symbool voor overvloed of vruchtbaarheid en geluk, omdat zijn ontlasting als mest dienstdoet en daarmee een goede oogst in het vooruitzicht stelt.

De caganers zijn in alle soorten verkrijgbaar en steken vaak de draak met beroemde personen. Zo zijn er poepende voetballers, politici en acteurs!

Turrón

Net als de pepernoten in Nederland, kennen ze hier Turrón als lekkernij. Ik kende het niet maar Nederlandse vrienden die hier op bezoek kwamen lieten me er kennis mee maken. De zoete lekkernij wordt traditioneel gemaakt van amandelen en honing (of suiker) en is verkrijgbaar in de zachte of harde variant. Tegenwoordig vind je de repen ook in andere smaken, zoals chocolade, eigeel en crema catalana. Heel fout maar erg lekker .

Kerstster/poisentia

De kerstster zie je hier heel veel omdat deze plant gewoon in de tuinen groeit en bloeit. Waarom deze plant de Flor de Pascua (Paasbloem) wordt genoemd is me een raadsel. De Poisentia tref je namelijk niet met Pasen, maar met Kerst aan. Dan staat de plant prachtig in bloei en rood past natuurlijk bij kerst vandaar dan toch ook de Kerstster als naam. Ik heb in mijn tuin ook een hele grote, ik wist niet dat ze zo groot konden worden.

Noche Vieja y Feliz ano Nuevo

Spanje kent enorm veel feestdagen. De meeste van deze Spaanse feestdagen worden ieder jaar volgens traditie opnieuw gevierd. Zo ook oud en nieuw in Spanje. Spanje kent enkele vrij aparte tradities, gewoonten en gebruiken die tijdens oudejaarsavond gevierd worden, en op zijn Spaans begint ook het gefeest op oudejaarsavond relatief laat. Eerst een zeer uitgebreid diner met de hele familie. Na het diner (vaak na 12 uur) verplaatsen de meeste Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad. Het bekendste plein in Spanje om oud en nieuw te vieren is Puerto del Sol in Madrid. Dit is dan ook het middelpunt van het Spaanse oud en nieuw. Rond de klok van twaalf uur zijn alle ogen gericht op de klok op de Puerta del Sol. Deze klok is ook op televisie te zien zodat iedereen met ‘Las Uvas de La Suerte’ traditie mee kan doen. ‘Las Uvas de La Suerte’ is een Spaanse traditie die is ontstaan in 1909 doordat druiventelers in Alicante hun druiven niet konden kwijtraken en ze uit deelden. Om 12 uur worden er druiven gehapt. Één druif per klokslag, 12 klokslagen lang. Wanneer het je lukt om twaalf druiven op te eten voor de 12 klokslagen voorbij zijn, dan zal je het komende jaar veel geluk en voorspoed hebben. Iedere druif staat gelijk voor één maand van het jaar. Ik snapte al niet waarom er in de winkels champagneglazen met druiven werden verkocht, hiervoor dus.

Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en wordt er net als in Nederland getoast met champagne. Op TV zag ik per klokslag niet de druiven maar werd er steeds een flesje bier weggenomen. Tja commercie wint van traditie. Naast ‘Las Uvas de La Suerte’ zou voor vrouwen ook het dragen van rood ondergoed zoals een bh of sokken zorgen voor geluk in de liefde in het komende jaar. Echter moet dit ondergoed wel cadeau gedaan zijn. Jammer genoeg hoorde ik dit pas na het nieuwe jaar. Dus voor dit jaar weet ik wat ik op mijn cadeaulijstje moet zetten .

In Spanje kan het hele jaar door vuurwerk gekocht worden, en vuurwerk wordt dan ook veel afgestoken tijdens de zomerfeesten. Maar niet op oudejaarsavond. Enerzijds heerlijk rustig (geen 1,5uur lang enorm lawaai) maar anderzijds was het ook wel een beetje een gemis. Ik kreeg een filmpje van vuurwerk in Nederland en was blij toch iets ervan mee te krijgen.

En zo heb ik voor het eerst een heerlijke warme kerst en oud en nieuw gevierd met vrienden in Spanje. Het was heerlijk.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag vuurwerk…

Elke dag vuurwerk…

Een vuurwerk momentje Hier zit ik weer om mijn blog te schrijven, op mijn nieuwe balkon in de zon. Het weer is werkelijk heel bijzonder sinds ik hier ben. Toen ik vorig jaar kwam hadden ze een ongewoon nat voorjaar achter de rug, daarna een ongewoon warme mei en juni...

Lees meer
Een vroege bouwvakvakantie in Spanje

Een vroege bouwvakvakantie in Spanje

Deze week weer in Nederland. Een ruime week geleden was ik er voor de uitreiking van de Bull voor Mark, mijn jongste zoon. Nu ben ik er voor de verjaardag van mijn oudste zoon. Gelukkig kan ik dan ook weer even Juune knuffelen. Tom is gisteren alweer 31 jaar geworden...

Lees meer
Ik vertrek… :)

Ik vertrek… 🙂

Ik Vertrek…. 🙂  Je kent het wel, dat TV programma van mensen die alles in Nederland verkopen en vertrekken naar het buitenland om een nieuw leven te starten. Nou….. ik vertrek dus ook en wel naar Spanje. Nee, het is geen lang verwachte wens of droom die in vervulling...

Elke dag vuurwerk…

Elke dag vuurwerk…

Een vuurwerk momentje Hier zit ik weer om mijn blog te schrijven, op mijn nieuwe balkon in de zon. Het weer is werkelijk heel bijzonder sinds ik hier ben. Toen ik vorig jaar kwam hadden ze een ongewoon nat voorjaar achter de rug, daarna een ongewoon warme mei en juni...

Share This